De oude concertzaal Tivoli, die in 1870 (dus niet 1880, zoals het artikel meldt) werd gebouwd in het park aan de Kruisstraat, was in 1955 zodanig in verval geraakt dat sloop onvermijdelijk was. Op het Lepelenburg werd een tijdelijk onderkomen gerealiseerd, zodat er op de plek van het oude Tivoli een nieuw gebouw neergezet kon worden. Omdat het houten noodgebouw slechts drie jaar dienst zou moeten doen, werden enkele oude bomen opgenomen in het tijdelijke Tivoli zodat het natuurschoon geen blijvende schade zou oplopen. (beide artikelen uit het UN van 31 maart 1955, pagina 2)
Eind 1955 gaf de gemeenteraad het groene licht voor een nieuw Tivoli, al werd opgemerkt dat de Kruisstraat misschien niet een juiste plek was om een nieuwe concertzaal te bouwen. Op 5 augustus 1959 (het noodgebouw staat er inmiddels alweer meer dan drie jaar) duikt in de krant daarom een nieuwe lokatie op: in de nieuwe wijk Kanaleneiland, vlakbij de Weg der Verenigde Naties. Op 30 september van dat jaar komen daar nog eens vijf potentiële plekken bij: de Rubenslaan, de Van Sijpesteinkazerne, de Hojelkazerne, het Duitse Huis aan de Springweg en de Alexander Numankade. Op 1 oktober hakt de raad echter de knoop door. Het wordt definitief Kanaleneiland. 27 februari 1962 wordt zelfs een compleet plan gepresenteerd. De nieuwe zaal naar ontwerp van ir. Bijvoet zal snel verrijzen. Belangrijk, want het noodgebouw is in slechte staat.
Op 26 januari 1965 opent het UN echter met het nieuws dat de gemeente het hele plan niet rond krijgt. (zie eerder op deze site) De Laan der Verenigde Naties blijft kandidaat voor een kleinere zaal, maar ook de Kruisstraat en het Vredenburg komen nu in beeld. Het duurt nog jaren voor er duidelijkheid komt, de online UN-archieven gaan maar tot 1967 en bevatten niet de uitkomst. Pas in 1979 zal Tivoli verhuizen naar het Vredenburg. Het door Herman Hertzberger ontworpen gebouw krijgt de naam Muziekcentrum Vredenburg. Ook dat gebouw blijkt echter na zo’n 25 jaar verouderd. Het nieuwe muziekpaleis wordt momenteel op de plek van het oude muziekcentrum gebouwd. De concerten worden gehouden in het noodgebouw in Leidsche Rijn en in de Leeuwenberghkerk.
Het veel te lang gebruikte noodgebouw van Tivoli wordt in 1979 gekraakt. Onder de naam Tivoli Tijdelijk ontstaat er een poppodium dat na een verwoestende brand in hetzelfde jaar uiteindelijk verhuist naar het NV-huis aan de Oudegracht. Volgend jaar verhuist ook dit Tivoli naar het nieuwe muziekpaleis aan het Vredenburg. Populaire en klassieke muziek komen dan weer samen. De naam wordt waarschijnlijk TivoliVredenburg. Historisch gezien een terechte keuze.